Jag förstår ingenting....

Har haft en riktigt dålig vecka förra veckan. Svårt att få ordning på maten, för mycket god glass och för lite promenader. Så det var på vippen att jag tänkte hoppa över vägningen i morse.

Men det gjorde jag inte. Och vågen visar minus!
Ny vikt: 120,5 kg.
Total viktnedgång: 5,5 kg.
Jag förstår ingenting.

Den här veckan blir i varje fall bättre. Har skrivit matsedel, och är nu rejält peppad att ta det sista halvkilot för att för alltid säga farväl till vikter över 120 kilo!

Nya kläder

Av en slump hittade jag ett företag med kläder i lite större storlekar på internet, Ulla Popken. Det var när jag googlade efter en ny baddräkt som hon dök upp.
Och i går kom äntligen paketet.
Efter nästan tre veckors väntan (lite väl lång leveranstid...)

Eftersom jag är fast besluten att gå ner i vikt så handlade jag mycket försiktigt; en ny baddräkt och en t-shirt. Kläderna var jättefina - men baddräkten för STOR! Det är alltid trevligt, annars är det mest åt andra hållet de få gånger jag beställer på postorder.

Men baddräkten är returnerad och ska bytas mot en mindre storlek. Bara hoppas att jag hinner få den medan det fortfarande går att bada utomhus.

Bergsbestigning

image10

Utsikt från Stens hvuud utanför Kivik på Österlen.


En av mina stora bedrifter under semestern i Österlen var att bestiga Stens huvud. En liten kulle 97 meter över havet. Men jag lovar, för mig var det som en mindre klättring upp på Kebenekaise. Det var visserligen inte så långt att gå, 1,2 km, men de sista två, tre hundra meterna var det i princip rakt upp. Och då man har 120 kilo att kånka på så går det tungt.

Det blev både en och tre andhämtningsstopp längs vägen.
Men upp kom jag. Och utsikten var underbar.

Den klättringen var väl den mesta motion jag fick under semesterresan. Visserligen har jag gått mycket, och det finns ett antal kullar att gå upp för (Brösarps backar, Ale Stenar). Fast när det i dag var dags för den riktiga motionen runt mitt 5 km spår kändes det i benen att det var ett tag sedan jag rörde på mig ordentligt.

På hälsohemmet fick jag lära mig att kondition är en färskvara. Efter bara två, tre dagar så försämras konditionen om man inte rör på sig regelbundet. Dagens promenad bevisade att den tesen är sann. Hoppas nu bara att det går snabbt att hämta igen det jag förlorat. Minst tre vändor till i motionsspåret ska det bli innan veckan är slut.

Skärpning anbefalles!

Semester och resor är härligt - men att hålla fast vid sund mat och motion är svårt att klara av samtidigt.
Min vecka på Österlen är ett bevis på detta. Även om jag tycker att jag skött mig hyfsat...
Det har dock blivit någon glass, eller en efterrätt till middagen. Eller lite ost och kex på rummet till ett glas vin.

Men nu är det vardag igen och skärpning som gäller. Det är bara att plocka upp tråden där jag lämnade den och köra igång igen. Regelbundna mattider. Bra mat. Frukt och grönsaker. Och inte minst motion! Hittade på en outlet i Kivik ett par riktigt bra walkingskor till halva priset, så de ska nu invigas. Fast det blir nog i morgon. Har skjutit på promenaden hela dagen, och  nu regnar det....

Eftersom jag inte var hemma i går måndag så hoppar jag över veckans vägning, och hoppas att jag hinner rätta till eventuella uppgångar någorlunda innan det är dags för nästa vägning.

Hittade hos underbara designer Lisa Tofft i Kivik en ny kylskåpsmagnet som är min nya ledstjärna - skärp mig! Framför allt påminner den mig om att det är ingen annan som kan göra jobbet åt mig än jag själv. Det går inte att sitta på rumpan och vänta på att kilona ska försvinna direkt. Även om jag önskar det...

Så skärp mig! till oss allihopa som kämpar, trillar dit och tar nya tag!

image9

Ett misslyckande. Suck.

Som jag sagt tidigare: glass är verkligen min svaga punkt. Det har än en gång blivit bevisat.
Och jag blir så arg på mig själv för att jag aldrig lär mig. Jag KAN inte ha glass och liknande hemma i frysen. Då äter jag upp det.

Hade mina bästa vänner och deras barn på middag i söndags. Tinade en köpt cheescake till efterrätt. Mycket gott. Och det blev halva kvar. Hade dessutom köpt ett paket GB-sandwich till barnen. Det blev fyra kvar av dem.
Allt gick åt under måndagen. Slurp. Ner i magen.

Så när de skulle komma tillbaka och fika i dag (jag bjöd dem) var jag ju tvungen att köpa ny glass. Så nu finns där åter massa glass i kylskåpet.
 Det jag bär hem - det stoppar jag i mig. Jag vet att det är så. Ändå lurar jag mig själv så ofta.

Nå. Det är bara att lämna detta misslyckade bakom sig.
Nu åker jag på semester en vecka till vackra Österlen.
Datorn stannar hemma, så det blir inget bloggande förän om en vecka.
Lev och må!

Vägning

Måndag och dags för ny vägning. Nervöst efter ännu en helg med lite för lite motion och lite för mycket god mat.
Att det ska vara så svårt!

Men, vågen var snäll med mig.
Ny vikt: 121,8 kg.
Total minskning sedan första bloggvägningen: 4,2 kg.

Det är jag nöjd med. Även om jag vill, vill VILL, att det ska gå snabbare!
Det går inte att låta bli att jämföra med veckorna på hälsohemmet, då kilon rasade av mig.
Men då var livet enkelt - maten exakt beräknad, inga frestelser, och massor med schemalagd motion.
Känner att det är motion som jag framför allt slirar på just nu. Veckan som gick fick jag knappt ihop till att träna i genomsnitt en halvtimme per dag utslaget över veckan. Illa.

Och den här veckan lär inte bli enklare. I morgon åker jag till Österlen med kompisen M för en knapp veckas semester. Ska i varje fall packa med mig promenadskorna för att försöka komma mig ut några gånger på snabb promenad.

Glassfrossa...

Glass är verkligen min akilleshäl. Jag älskar glass. Får inte nog. Så när kompisen C serverade glass till efterrätt i går kväll var det bara att hålla sig hårt i stolen. Jo, jag unnade mig glass. Lite för mycket, även om det var en hanterbar portion. Men hade jag varit hemma hade nog hela paketet gått åt.
Suck.
Vissa laster är svåra att ta sig förbi.

Har annars skött mig hyggligt trots att jag varit borta några dagar. Kompisens femåriga dotter hade dock svårt att förstå att jag inte ville ha bullarna som hennes mormor bakat. "De är jättegoda" försäkrade hon. Ännu mer förundrad blev hon över att jag tackade nej till att äta ur hennes lördagsgodis.

För en femåring är det obegripligt att någon inte vill ha bullar och godis.
Det är snudd på att det övergår mitt förstånd att jag lyckades stå emot...


Pizza och tjuvvägning

Bjöd kompisen M på middag i kväll. Det blev hemlagad pizza, inspirerad av en pizza jag åt på Pizza Hut i Stockholm för någon vecka sedan: tomatsås, rödlök och soltorkade tomater på pizzan (och lite ost naturligtvis). När det var några minuter kvar lade jag på parmaskinka. Pizzan avslutas sedan med ruccolasallad och skivad parmesanost. Mums.

Och det behöver inte bli så fett om man väljer kloka ingredienser och tar lagomt stora bitar.... ;-p

Tjuvvägde mig i morse trots att jag bestämt mig för att bara väga mig en gång i veckan. Men det var värt det. Vågen visade nedåt. En bra känsla att ta med sig resten av veckan.

Koll på kalorier

Jag är absolut ingen fanatiker som räknar kalorier och väger min mat. Men jag har de senaste dagarna fört bok över vad jag stoppar i mig i ett program hos hälsovakten och det är faktiskt riktigt intressant att se vad det ger för resultat.

Jag matar in under dagen vad jag äter och dricker, programet räknar ut hur mycket kalorier det motsvarar, men även hur mycket fett, vitaminer, fibrer och mineraler jag får i mig. Det jag har lärt mig är att frukostmackorna drar iväg många kalorier. Att makaronerna till lunchen häromdagen inte var ett så klokt var, att jag får i mig bra av alla vitaminer utom D-vitamin (var finns det?) och det är lite ont om folsyra i min kost också.

Jag tänker inte hålla på och räkna maten varje dag, men det ger en bra tankeställare som jag tror att jag har nytta av för den fortsatta kilokampen. Jag kör nu på hälsovaktens demo-version som man får prova gratis i sju dagar. Sedan kostar det att fortsätta. Ett liknande program som är gratis finns på kostdata - men det fungerar inte på mac och därför kan jag inte använda det :-<

Måndagsvägning

In i det sista hoppades jag att det jag visste inte skulle vara sant. Att vågen ändå mirakulöst skulle visa ännu mindre än min utvikt på hälsohemmet.
Men så är det inte.
Enligt vågen hemma har jag i stället gått upp 1,5 kg.
Pest och pina.

Men det finns förmildrande omständigheter. Jag vet att det inte är så illa som det låter.
Det skiljer mellan 0,5 och 1 kg på min våg hemma och vågen på hälsohemmet. Min våg visar alltså mer. Det har jag kollat.

Så den egentliga viktökningen senaste veckorna är egentligen runt 0,5 kg. Men ändå. Det är åt fel håll.
Fast det är inte konstigt, eftersom jag inte har hållit i min planering som jag tänkt mig. Några glas vin för mycket, för många äta ute tillfällen. Några god-fika stunder. En anfall av tröstärning. Och för lite motion.

Det är bara ta nya tag.
Fast just nu känns det tungt. Det hade varit bättre att få börja veckan med en kick i stället för en motgång, även om den är väntad.

Ny vikt: 122,1 kg.
För att få det att låta lite bättre så jämför jag den mot min första bloggvikt: 126,0 kg.
Förändring: -3,4 kg

Livet enligt Mika

Efter en seg start på dagen fick jag plötsligt ny energi när jag spelade min nya skiva, Mika´s Life in Cartoon Motion. Wow.
Vilken skiva!
Love it! Love, love, love Mika!

Jag blev bara glad och varm innuti när jag hör hans sprudlande musik och underfundiga texter.
Det var en riktig upplevelse.
Att en av låtarna dessutom heter Big Girl (You are beautiful) gör det inte sämre.

Uppiggad av Mika tog jag mig ut på min 5 km runda, trots lite regn i luften. Hemma blev det 2 x 20 stående armhävningar och 50 situps på stol. Kände mig riktigt nöjd med mig själv.

Men sedan ett litet, litet missförstånd mellan mig och min bästa kompis och humöret och självförtroendet sjönk till botten. Helt och hållet mitt fel, ingen skuld på henne. Men för första gången sedan jag kom hem från hälsohemmet så tröståt jag. Tre bitar kladdkaka som jag hittade längst in i frysen. Det var inte ens gott.

Varför är det så upp och ner? Jag blir så jävla less på mig själv.
I morgon är det vägdags. Kanske är det nervositeten för det som ligger och spökar och triggar igång den dåliga självkänslan. Jag vill så gärna gå ner i vikt! Vill ha snabba resultat.

Jag får fylla kvällen med massor av Mika för att hålla humöret uppe.


Baksmälla....

Jag har bestämt mig för att göra tre till fem motionspass varje vecka á en timme. Då räknar jag alltså inte vardagsmotion, som att gå ner på stan eller gå till affären, utan pass som är planerade för just motion.

Nu är det söndag. Skitväder ute. Och jag har bara fått ihop två pass i veckan. Dessutom var jag ute med några kompisar i går, drack någon cider för mycket och har sovit bort halva dagen.
Känns inte rikigt som något drömläge.
Dessutom är det vägningsdags i morgonbitti. Första riktiga vägningen efter hälsohemmet. Känns skitnervöst helt enkelt. Även om jag inte frossat loss så har det inte varit en perfekt vecka heller.
Det är väl sådana här dagar som karaktären och viljan prövas ordentligt.

Jag ska ut och gå minst en runda i elljusspåret i dag.
Jag SKA.
Jag SKA!
Jag VILL typ.

Oavsett väder.
Suck.

Bra dag!

Det svänger fort.
I dag är jag riktigt nöjd med min dag.
Maten har fungerat. Har ätit enligt planeringen, enligt tallriksmodellen och inte en massa extra riskakor under kvällen.
Har varit ute i elljusspåret på en långpromenad.
Har planterat blommor, hunnit göra lite ärenden och till och med börja röja lite inne.

Vilken kontrast mot de två senaste dagarna.

Om jag bara visste vilken knapp jag ska trycka på för att få igång samma energi varje dag...

Seeegt....

Suck. Det har varit två sega dagar. All energi från hälsohemmet - vart tog den vägen?
Vet att jag måste göra något för att få energi - att när jag aktiverar mig, då kommer energin. När jag degar i soffan, då kommer tröttheten. Och med tröttheten suget efter något att stoppa i mig...

Så såg hela tisdagen ut. Har inte ens packat upp efter stockholmsresan.

Har gjort ett ryck nu på eftermiddagen. Tog mig i väg på ett vattengympapass, det känns riktigt bra. Och har nu en nyttig middag i ugnen. Ska försöka göra min veckosallad i kväll, så den finns färdig i kylskåpet. Matplaneringen håller sådär, i går blev det ett antal riskakor för många. Men heller fem riskakor för mycket, än fem chokladkakor för mycket...

Här är i varje fall ett bra middagsrecept som jag fick på hälsohemmet:

BROCCOLIGRATÄNG MED KRYDDIG KORV
4 personer

4 chorizo eller annan kryddig korv med fetthalt mellan 9-14%
250 g broccoli
1 stor morot
1/2 gul lök
1 dl riven ost
350-400 g keso
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200-225 grader.
Dela korven på längden och skär sedan i bitar. Lägg korven och den tinade broccolin i en ugnsfast form.
Riv moroten grovt, finhacka löken. Blanda med keso, riven ost och kryddor.
Bred blandningen över korven och broccolin. Gratinera i ugnen ca 30 minuter.

Ät med potatis, pasta eller ris.

Nystart

Är hemma från en riktigt skön långhelg i Stockholm. Det har varit massor med god mat, ett antal glas gott vin och mycket skratt och glädje.
Ömma fötter efter en massa spring i affärer följer också med hem, liksom en smalare plånbok...
Det sistnämnda gäller dock inte för mig. Allt för många middagar på restaurang, goda köttbitar med sås och en och annan kaka och chokladbit har det blivit. Är riktigt orolig för att ställa mig på vågen igen. Det fina resultatet från hälsohemmet är nog naggat i kanten.

Dessutom vet jag att det skiljer lite på vågen hemma och den på hälsohemmet. Väger ca 0,5 kg mer hemma jämfört med på hälsohemmet. Suck

Men jag har lovat mig själv att inte ha dåligt samvete över min semestertrip. Jag unnar mig den här guldkanten på tillvaron, för guldkant på tillvaron är viktigt. Det hade inte varit kul att åka på semesterresa och hela tiden jaga kalorier och fett. I stället tar jag med mig alla positiva känslor, minnen och skratten in i en liten nystart som börjar i morgon tisdag. Då är det rättning i leden som gäller.

Här är mina förhållningsregler till mig själv för den närmsta veckan:

1. Väg dig inte! Vänta tills på måndag, som är din ordinarie vägar-dag.
2. Gå en promenad längs elljusspåret redan på förmiddagen så det är gjort.
3. Gör en 7-dagarssallad så det finns bra grönsaker hemma resten av veckan.
4. Planera maten för veckan, även mellanmålen.
5. Betala spärren på Iksu och gör ett besök i bassängen eller gymet under veckan.

RSS 2.0