Tillbaka till ordningen

Idag är sista heldagen på mitt kringflackande liv. Har precis gjort ett sista uppdrag nere i Jönköping, ska ta tåget tillbaka till Stockholm och efter en natt på hotell så bär det hem till Umeå igen.

Det ska bli skönt att komma tillbaka till vardagen. Bort från den djävulska godisskålen. Tillbaka till vattengympan, veckosalladen och elljusspåret. En helg med sömn, vänner och promenader. En helg för att göra veckomatsedel och fylla förråden hemma med nyttigheter.

Nu börjar jag om på allvar.

Spegel, spegel på väggen där...

Jag förstår inte varför det måste vara så många speglar på hotellrum!

Det rum jag bor i just nu är ett litet sådant, men med mängder av speglar. När jag duschar på morgonen har jag nästan en helkroppsspegel utanför duschen, när jag kommer ut från toaletten är det en garderob rakt fram - med spegeldörr. Och ovanför skrivbordet - mitt emot sängen - jo, en stor spegel.

Att se sig själv näck är inte något jag gillar. Det går inte att låssas om att kilona inte finns där. Det blir så påtagligt. När man står framför en vanlig ansiktsspegel går det bra, då kan man låssas som om det nedanför halsen inte finns, eller inte syns.

Ibland när jag är på butiker kan jag se något i ögonvrån, tänka "men vilken tjock tjej" och sedan upptäcka att det var en spegel och jag såg mig själv.

Nu har jag utvecklat en konst att inte se i speglarna på hotellrummet. Det gäller att fästa blicken på ett speciellt ställe, och "se igenom" spegeln för att slippa se.

Jag ser fram emot att få komma hem igen där jag vet vart jag har mina speglar och kan parrera...

För övrigt:
Matchen kakan-godisskålen slutade oavgjort förra veckan.
Denna vecka har inletts med ett litet övertag för godisskålen. Men bara ett litet.


Kakan - Godisskålen 1-2

Kampen mot den stora godisskålen fortsätter. Om den bara inte fylldes på hela tiden...
Just nu leder godisskålen.
Men jag har inte gett upp.
Tänker vinna matchen innan veckan är slut.

Läser i DN att operation är bästa metoden mot fetma.
Suck. Jag vägrar att tro det. Det måste fungera med livsstilsförändring.
Vill inte lägga mig under kniven...

Ja må jag leva...

I dag fyller jag år.
Tycker att jag lyckats ge mig själv två riktigt bra presenter:
- rask promenad i 50 minuter i el-ljusspåret
- orken att stå emot suget från den gigantiska godisskålen på min tillfälliga arbetsplats.

Båda två är något jag har haft brist på den senaste veckan.
Kanske är det ett omen att mitt nya år blir både bättra och lättare än det som varit.
Dessutom kom min nya baddräkt, som jag tvingades byta, med posten i morse. Hann tyvärr inte hämta ut den innan jag flög ner till Stockholm igen - men ser fram emot en skön simtur i helgen.

Summa summarum: en riktigt bra födelsedag, trots allt.

Flygplansstolar

Mitt flängande liv fortsätter. Och därmed det ryckiga bloggande. Den dåliga maten. Och lilla motionen.
Tänkte lite på min situation när jag tidigt i morse (06.30) lämnade Umeå med flyg. Att flyga är alltid en påminnelse om att jag är tjock.
Det är den förhatliga flygplansstolen som talar om för mig att jag inte är skapt för att sitta just där.
Först ska man få på sig bältet. Det går oftast bra i vanliga plan. Men så fort jag ska till något mindre ställe och flyger i sådant där litet propellerplan är det en kamp mellan bältet och mina allt för många centimetrar.

Sedan är det bordet. Jodå, det går att fälla ner, får plats utmärkt mellan valkarna. Men det känns alltid lite kymigt när grannarna i raden har si så där en decimeter till godo mellan magen och bordet. Och sitter och drar fram den lilla skivan för att nå maten.

Låt bli och ät då, kan man säga. Jo, men att svälta sig är inte lösningen. Och dagar med så här tidiga mornar så äter jag min frukost på planet. För att hinna sova en kvart extra.

Jag ser fram emot den dag jag också kan sitta och styra det lilla bordet och dra åt bältet så det blir en rejäl flärp över.

Men just nu känns den dagen långt bort...
Tack alla som skickar små uppmuntrande ord i bloggen och mailen. Det värmer!

Det bästa av en dålig situation....

I går var det fruktansvärt ont om tid för att äta lunch. Det skulle gå snabbt. Dessutom var jag i en stad jag inte hittade. Och helst skulle jag kunna äta lunchen gående och bilkörandes.

Lösningen: McDonalds.

Men i stället för pommesfrites tog jag minimorötter. I stället för läsk en ramlösa. Så jag är rätt så nöjd ändå.

I dag har det varit lite sämre. En stor godisskål ställdes på det stora skrivbord som jag tillfälligt jobbar vid. Oj så gott. Och när man är lite stressad är det ännu lättare att lasta in något sött och gott som ger snabb energi.

Till sist så är det officiellt nu: viktökning för första gången sedan min bloggdag

Hello Africa

De senaste åren har jag och tre tjejkompisar ordnat en grillfest med ett land som tema. Vi har hunnit avverka USA, Australien och Finland (!).
I år hade turen kommit till Sydafrika.

Utmaningen är att hitta roliga recept till maten, god dricka och sedan skriva i hop en frågesport som alla gäster svär osande eder över. Det är riktigt kul med andra ord.

Det sydafrikanska köket är en helt ny bekantskap för mig. Och en god sådan. Maten var helt enkelt suverän, och jag tror inte att vi fått mer beröm för våra konster vid grillen än just i år. Som en rejäl bonus så är det dessutom fettsnål och nyttig mat. Så jag tänkte bjuda på fyra recept från vår grillfest. De flesta av dem hittade jag i en tidning, Steel.

Recepten är inte svåra, men innehåller många ingredienser. Men låt dig inte avskräckas. Det är värt det.
Det som kan vara lite svårt att få tag på är tamarindjuice, men det brukar finnas på asiatiska butiker. Jag fick inte tag på juice, utan en koncentrerad tamarin-grytbas. Det gick lika bra.

För övrigt är livet lika splittrat den vecka som kommer. Men är bättre förberedd och ska få i varje fall motionen att fungera hyggligt trots att jag är på resande fot.



Marinad för ca 1 kg kött

(vi grillade lammspett med denna marinad och det blev gudomligt)

2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk flytande margarin
2 dl tamarindjuice
1 burk aprikospuré, 200 g
2 tsk salt
1-2 hackade chilifrukter
3 msk curry
1 tsk mald koriander
3 msk vinäger
0,5 dl råsocker

Bryn lök och vitlök i margarinet i en kastrull. Tillsätt tamarindjuice, aprikospure, kryddorna, chili, vinäger och socker.
Sjud blandningen sakta. Tillsätt lite vatten i fall den blir för tjock.
Låt marinaden kallna. Häll den sedan över köttet och låt marinera i kylskåp i 24 timmar.
Ta upp köttet, låt det rinna av i en sil. Grilla.


Grillad sötpotatis

Räkna med 1/2-1 sötpotatis per person.
Skrubba och skär i skivor som är 1 cm tjocka. Skär gärna längs med långsidan för att få större bitar som är lättare att hantera på grillen.
Koka skivorna i lättsaltat vatten, ca 10 minuter, tills de är nästan genommjuka.
Ta upp, kyl under rinnande vatten, torka. Vänd sötpotatisen i olja, krydda med salt och peppar. Grilla. OBS! Potatisen behöver inte många minuter på grillen!


Het chilisås till grillat

1 gul lök
2 röda chilifrukter
2 msk paprikapulver
2 msk olja
2 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
2 dl passerade tomater
1/2 dl chilisås
1 msk riven ingefära, färsk eller syltad
1 msk worcestersause
2 dl vatten
1/2 tsk senapspulver
salt och peppar

Finhacka löken. Dela chilin på längden, skrapa ur kärnorna och finhacka fruktköttet. Fräs lök, chili med paprikapulver i oljan. OBS. Ska ej ta färg. Lägg i socker socker och vinäger, låt koka upp.
Lägg i resten av ingredienserna, låt såsen puttra i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev socker. Slå såsen genom en finmaskig sil och kyl ner.
Servera såsen till grillat, eller som dippsås till skaldjur.


Chakalaka (grönsaksröra)

6-8 portioner
(men räcker till betydligt fler om man använder det som tillbehör till exempelvis grillat.)

1 stor gul lök finhackad
6 stora tomater, skuren i små bitar
2 gröna paprikor, skuren i bitar
4 stora morötter, skalade och rivna
2 små chilipeppar, finskurna
1 burk vita bönor i tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1,5 dl matolja - men du kan utan problem ta ungefär halva mängden...

Fräs lök och paprikan i oljan tills de mjuknat.
Lägg i tomater, morötter, chili och vita bönor i tomatsås. Pressa i vitlöksklyftorna. Låt puttra på medelhög värme i 15 minuter.
Tillsätt curry och salt, låt puttra ytterligare 15 minuter.
Servera grönsaksröran varm eller kall.

Si och så.

Ja, det är väl inte perfekta dagar just nu när det gäller mat och motion. Arbetar fortfarande på resande fot, mest i Stockholm, och ska så göra ett tag de närmsta veckorna. Och då är det lite svårare att få ihop det hela. Men ska packa walkingskorna för nästa vecka så jag kan ta mig ut på sköna prommenader. Djurgården är ju rätt så trevligt att gå på...

Jag har redan klarat målet för sommaren att gå ner 5 kg, så de närmsta veckorna sätter jag inte ribban högre än att ligga stabilt på den vikt jag har. Går jag ändå ner något så är det ren bonus. Sedan går jag tillbaka till den tuffare linjen när vardagen återgår till det normala.

Tänk vad mycket enklare det vore om man fick vara ledig och kunde planera sina dagar och sin tid på maximalt sätt för motion och kost!

Bottennapp

Så kom den då, dagen jag fruktat. När det inte går att stå emot.
Lite småstress på jobbet, så middagen blev senare än beräknat.
Och sedan skrek hela kroppen efter något onyttigt att varva ner med.

Den här gången gav jag efter. Så ett paket Ballerinakakor (supergott) och Pringels chips (tråkigt) blev det.
Onyttigt så det förslår.
Och så här efteråt mår jag dubbelt så dåligt som innan.
När ska jag lära mig?

Har dessutom stressat iväg till Stockholm för att arbeta några dagar, inte planerat. Vilket betyder att det blir svårare att hålla maten och motionen som planerat.

Skitvecka.

Stiltje.

Vägning i morse. Står i princip på samma vikt som sist. Eller officiellt så noterar jag samma vikt, men i verkligheten var det nog något eller tre hekto upp. Men det känns så lite, så det noterar jag inte. Å andra sidan - hade det varit minus så hade jag räknat varje litet gram...

Men: samma vikt som förra veckan med andra ord.
Tråkigt. Men väntat.

Det är supervarmt ute.
Jag sitter inne och jobbar.

Trist.

100 situps!

Har haft ett riktigt bra träningspass i kväll, om jag får skryta lite. Först rask promenad i 1,5 timme, ungefär 7 km. Sedan lite hemma-styrka med situps och armhävningar. 100 situps! Och 50 armhävningar.

Men det låter lite bättre än vad det är. Kör en variant som jag lärde mig på hälsohemmet i somras. Att göra situps liggande på golvet är ett rent helvete. Magen är för stor och i vägen, får bara ont i nacken och orkar inte särskilt många...

I stället sitter jag på en pall, långt ut, med fötterna stadigt i golvet. Armarna i kors över bröstet och så lutar jag mig bakåt så långt jag kan, och sedan tillbaka. Tar faktiskt riktigt bra - särskilt när man gör 100 stycket. Samma sak med armhävningarna: i stället för att ligga på golvet så står jag mot en dörr. Händerna i axelhöjd ungefär. Ju längre ut från dörren man står med fötterna desto tyngre blir det.

Skulle gärna vilja ha någon bra hemma-övning för överarmarnas undersida, det förhatliga gäddhänget, ni vet. Är det  hantlar som gäller?

Måndag: vägning och tillbaka till jobbet efter att ha varit borta i åtta veckor. En olycka kommer sällan ensam...

All motion räknas!

Jag har lite svårt för ordet nöjd. Eller rättare sagt att vara nöjd. Så det blir lätt svart och vitt tänkande. Motion till exempel. Jag har en bra runda i elljusspåret på ca 5 km som tar en timme. Det är kuperat, så pulsen går upp bra och jag känner att jag får riktig träning.

MEN. Om jag då en dag inte tycker jag har tid (stretch och dusch efteråt tar ju också sin tid) så blir det oftast ingenting. I stället för att ta en promenad i en halvtimme. Eller en kvart för den delen. Nej. En timme ska det vara, annars får det va.

Ändå vet jag att all motion räknas. Allt jag gör som höjer pulsen något ökar förbränningen och gör gott i kroppen. Men det blir många dagar då jag hoppar över motion helt för att jag inte tycker att jag hinner. Eller det regnar och det känns inte kul att vara ute en hel timme... eller...

Idag är en sådan dag. Men jag har tagit mig ut, 45 minuter blev det. Och då kommer det här med nöjd. Trots att jag rent logiskt vet att det är jättebra, så kan jag inte vara riktigt nöjd. För det är ju mindre än jag brukar gå....

På samma sätt är jag inte nöjd om jag bara gör tre träningspass i veckan, även om jag satt som ett tydligt mål att göra tre till fem pass. På papperet betyder det att jag lyckats om jag gjort tre pass, men känslomässigt är jag inte riktigt nöjd, eftersom det inte är maximalt....

Att ändra mina tankemönster är ett måste för att jag ska klara av den här resan. Men det är en lika tuff kamp som suget efter glass och annat gott.

Fett-sug

Hade lite spontan-tjejfest med två kompisar i går kväll. Lite vin, lite ost, päron, oliver och mer vin...
Mums så gott det var!
 
Hade skött mig exemplariskt under dagen + en timmes tur i elljusspåret så jag kände att jag kunde unna mig en god kväll. Men i dag kommer det jag inte räknat med: ett extremt sug efter allt som innehåller fett.

Vet inte om det är något samband mellan alkohol och fett, men känner igen fett-suget från andra festkvällar.
Pizza, glass, choklad, kakor - ja kroppen nästan skriker efter något som dryper i fett.

Försöker stå emot. Har gjort mig två rostade mackor (med lite mer lättmargarin än vad jag vanligtvis tar...) och unnat mig en 10 gram mörk chokladbit.

Det värsta är dock att jag ska på riktig fest i kväll, med stor uppdukat buffébord... Då kommer den stora prövningen. Ska dricka mycket vatten innan jag far för att fylla upp magsäcken....

Älskade morötter

Morötter är i särklass den grönsak jag äter mest av. Den är så himla praktisk. God och nyttig. Och går snabbt att plocka fram. Sedan går det att variera i tusen olika varianter. Men mest blir det morotsstavar eller finrivna morötter, måste jag erkänna.

Som god tvåa kommer broccoli i mitt grönsaksintag. Samma argument: gott, nyttigt och praktiskt. Kör med fyrst broccoli, så det enkelt går att plocka fram så mycket som behovs. Finns nog inte en gryta eller liknande maträtt som jag inte slänger ner lite broccoli i också...

Så jag tänkte bjuda på två recept för att förnya dessa båda trotjänare. Båda hämtade från hälsohemmet jag besökte tidigare under sommaren. Ät och njut!


Marinerade morötter

4-6 morötter
1 dl finstrimlad purjolök
½ - 1 dl persilja
1 msk olja
1 msk citron
en gnutta salt
ev svartpeppar

  • Skala och skär morötterna i ca ½ cm tjocka skivor. Koka morotsslantarna i lätt saltat vatten som precis täcker. Morötterna ska ha kvar lite tuggmotstånd.
  • Strimla purjolöken, lägg den i en skål tillsammans med persiljan. Lägg de avrunna morötterna i skålen, tillsätt olja, citron och kryddor. Rör om.
  • De marinerade morötterna går bra att spara i flera dagar i kylskåpet. Gör gärna dubbel sats när du ändå håller på...


Marinerad broccoli

½ kg broccoli
2 dl hackad lök

Dressing:
½ dl olja
1½ dl vatten
1 dl senap
1 dl dill
1 ½ krm örtsalt


  • Tina broccolin. Blanda broccoli och finhackad lök. Blir godast med rödlök eller purjolök. Vispa ihop dressingen, häll över och rör om.
  • Det blir rejält med dressing enligt receptet, så gör gärna på lite mer broccoli än vad som står i receptet.

RSS 2.0