Hello Africa

De senaste åren har jag och tre tjejkompisar ordnat en grillfest med ett land som tema. Vi har hunnit avverka USA, Australien och Finland (!).
I år hade turen kommit till Sydafrika.

Utmaningen är att hitta roliga recept till maten, god dricka och sedan skriva i hop en frågesport som alla gäster svär osande eder över. Det är riktigt kul med andra ord.

Det sydafrikanska köket är en helt ny bekantskap för mig. Och en god sådan. Maten var helt enkelt suverän, och jag tror inte att vi fått mer beröm för våra konster vid grillen än just i år. Som en rejäl bonus så är det dessutom fettsnål och nyttig mat. Så jag tänkte bjuda på fyra recept från vår grillfest. De flesta av dem hittade jag i en tidning, Steel.

Recepten är inte svåra, men innehåller många ingredienser. Men låt dig inte avskräckas. Det är värt det.
Det som kan vara lite svårt att få tag på är tamarindjuice, men det brukar finnas på asiatiska butiker. Jag fick inte tag på juice, utan en koncentrerad tamarin-grytbas. Det gick lika bra.

För övrigt är livet lika splittrat den vecka som kommer. Men är bättre förberedd och ska få i varje fall motionen att fungera hyggligt trots att jag är på resande fot.



Marinad för ca 1 kg kött

(vi grillade lammspett med denna marinad och det blev gudomligt)

2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk flytande margarin
2 dl tamarindjuice
1 burk aprikospuré, 200 g
2 tsk salt
1-2 hackade chilifrukter
3 msk curry
1 tsk mald koriander
3 msk vinäger
0,5 dl råsocker

Bryn lök och vitlök i margarinet i en kastrull. Tillsätt tamarindjuice, aprikospure, kryddorna, chili, vinäger och socker.
Sjud blandningen sakta. Tillsätt lite vatten i fall den blir för tjock.
Låt marinaden kallna. Häll den sedan över köttet och låt marinera i kylskåp i 24 timmar.
Ta upp köttet, låt det rinna av i en sil. Grilla.


Grillad sötpotatis

Räkna med 1/2-1 sötpotatis per person.
Skrubba och skär i skivor som är 1 cm tjocka. Skär gärna längs med långsidan för att få större bitar som är lättare att hantera på grillen.
Koka skivorna i lättsaltat vatten, ca 10 minuter, tills de är nästan genommjuka.
Ta upp, kyl under rinnande vatten, torka. Vänd sötpotatisen i olja, krydda med salt och peppar. Grilla. OBS! Potatisen behöver inte många minuter på grillen!


Het chilisås till grillat

1 gul lök
2 röda chilifrukter
2 msk paprikapulver
2 msk olja
2 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
2 dl passerade tomater
1/2 dl chilisås
1 msk riven ingefära, färsk eller syltad
1 msk worcestersause
2 dl vatten
1/2 tsk senapspulver
salt och peppar

Finhacka löken. Dela chilin på längden, skrapa ur kärnorna och finhacka fruktköttet. Fräs lök, chili med paprikapulver i oljan. OBS. Ska ej ta färg. Lägg i socker socker och vinäger, låt koka upp.
Lägg i resten av ingredienserna, låt såsen puttra i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev socker. Slå såsen genom en finmaskig sil och kyl ner.
Servera såsen till grillat, eller som dippsås till skaldjur.


Chakalaka (grönsaksröra)

6-8 portioner
(men räcker till betydligt fler om man använder det som tillbehör till exempelvis grillat.)

1 stor gul lök finhackad
6 stora tomater, skuren i små bitar
2 gröna paprikor, skuren i bitar
4 stora morötter, skalade och rivna
2 små chilipeppar, finskurna
1 burk vita bönor i tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1,5 dl matolja - men du kan utan problem ta ungefär halva mängden...

Fräs lök och paprikan i oljan tills de mjuknat.
Lägg i tomater, morötter, chili och vita bönor i tomatsås. Pressa i vitlöksklyftorna. Låt puttra på medelhög värme i 15 minuter.
Tillsätt curry och salt, låt puttra ytterligare 15 minuter.
Servera grönsaksröran varm eller kall.

Kommentarer
Postat av: starlight

Gott det lät, grönsaksröran. *kopierar* det får jag testa =)
Hoppas allt är bra annars.

2007-08-13 @ 22:24:48
URL: http://blogg.aftonbladet.se/1365

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0